…Så prøver vi igen…
Kære alle sammen
Der er gået lige over et helt halvt år siden vi sidst gav lyd fra os.
Hele efteråret gik med at tjene penge og da først vinterroen sænkede sig i løbet af december, har især Christoffer kæmpet med at acceptere sidste års fiasko i køkkenhaven, samt at finde motivationen til at tage revanche i år… Heldigvis er der sket det fantastiske, at Caroline gik hen og blev gravid ikke længe efter vores bryllupsfest, så udsigten til snart at blive forældre har i den grad givet blod på tanden til igen at tage kampen op mod elementerne!

Det sidste stykke tid er derfor gået med at babypreppe huset og i den forbindelse skal det nævnes, at Caroline er gået på velfortjent barsel hvorfor al aktivitet i andelsbondebruget nu er blevet Christoffers ansvar alene, så forvent lidt flere ”mit og mine” i stedet for ”os og vores” vendinger i kommende nyhedsbreve😊, men altså, nu er tiden og lyset endelig kommet til at gå i gang udendørs! Først kommer dog her et par nedslag fra efteråret:
Efterårets arbejdsdag i midten af oktober blev ganske forskellig fra tidligere. For det første fordi der stort set ingen afgrøder var at høste og for det andet fordi, at vi så til gengæld havde lige på den gode side af 250kg nyslagtet oksekød der skulle fordeles blandt køberne. Mathis endte med at blive parteret i 1/8-dele med lidt af det hele, både udskæringer, knogler, fedt og hakkekød. For mit eget vedkommende har jeg virkelig nydt at have kød i fryseren som jeg ved har haft et godt liv og jeg må sige, at jeg i den grad synes at kødet også bare smager helt vildt godt!
Til arbejdsdagen blev der ordnet en hel del udmugning og omrokering af kompost, så meget, så jeg går og både tror og håber på, at vi har rigeligt til køkkenhaven i denne sæson. Lidt grønt blev der da også høstet og vi har stadig små 10kg kartofler tilbage i laden. De sidste knoldselleri blev spist for et par uger siden. Meget mere blev det faktisk ikke til i efteråret. Vi løb simpelthen tør for tid, så hverken kornmarker eller køkkenhave nåede at blive gjort rigtig klar til vinteren som jeg havde tænkt det. Det er ikke noget der som sådan er blevet et problem, der bliver blot lidt ekstra arbejde her i foråret med at blive klar til væksten😊
Alle dyrene er kommet godt igennem vinteren! Bierne blev fornuftigt indvintret og her i midten af marts da det gode vejr begyndte, fik jeg rengjort bunden af bistaderne og kunne konstatere, at alle 3 familier har overlevet og nok skal komme i god vækst. Jeg går derfor allerede nu og drømmer om dobbelt så meget honning i år som sidste år, da vi kun havde 1 stor og 1 lille familie, imod 3 store familier i år. Det kan potentielt betyde en høst på 130kg til juni, dog med den ret store ubekendte, at jeg ikke har lagt mærke til nogle rapsmarker i nærheden og det er virkelig dem der rykker, når rapsen blomstrer i maj… Men vi får se.
Køerne og kalvene har klaret det flot og vi har kalkuleret nogenlunde rigtigt med høhøsten sidste år ifht. antal baller og appetit. Høet sidste år blev jo helt fantastisk i kvaliteten og køerne æder det stadig med stor vellyst selvom det jo nu har ligget på lager i 9 måneder – det dufter stadig svagt af sommer. Dette til trods har det vist sig, at kalorieindholdet ikke har levet op til forrige år. Jeg tror simpelthen, at græsblandingen på den del af marken vi slog sidste år er for ensidig og uden proteinrige urter som eksempelvis lucerne. Derfor priser jeg mig også lykkelig over, at vi fik høstet så meget havre som vi har kunne bruge som tilskudsfoder til dyrene! Vi er så heldige at have nogle helt fantastiske genboer som har foræret og installeret en gammeldags fodervalse til os ude i laden. På den måde kan vi knuse havren og dermed gøre det nemmere for køerne at optage alt energien – Mange tak til Peter og Jens for den! Der bliver valset minimum 20 liter havre hver 3. dag og køerne elsker det😊
Hønsene har det også godt. Flokken endte med at bestå af 5 haner og 10 høner, så jeg skal altså til at få taget mig sammen til at slagte de 4 af hanerne. Også hønsene er udelukkende kommet igennem vinteren på vores eget korn, både havre, byg og spelt og trives ved det. Der er på nuværende tidspunkt kommet godt og grundigt gang i ægproduktionen, så det varer nok ikke længe før nogle af hønsene begynder at lægge sig skruk. Flokken døjer ligesom sidste år med kalkben, så vi er i gang med at smøre dem og på den måde udbedre skaderne… Vi er begyndt at snakke om, at vi måske skal skifte over til en anden race. Personligt er jeg lidt forelsket i den gamle danske landrace som vi har. Den er enormt smuk og er aldrig forsøgt avlet effektiv og produktiv, så den kan selv finde mad og den er en enormt dygtig til selv at lave og pleje sine kyllinger… Men, men, men, den lægger kun i omegnen af 100 æg om året pr. høne. Dvs. at fra september og indtil slut februar/start marts får vi ingen æg overhovedet. Samtidig er det en ret lille fugl, hvilket gør dem lidt mindre interessante som slagtedyr og da vi jo foretrækker at holde komplet flok med hane og selv lade hønerne ruge kyllinger ud, får vi alt andet lige en del hanekyllinger. Det ville være dejligt hvis de blev til en lidt mere bastant hanesteg. Pga. deres ringe størrelse er de også enormt mobile, hvilket gør det svært at holde dem ude af nogen som helst indhegninger der er under 2 meter høj.
Det er et problem, da Caroline og jeg er kommet til den erkendelse, at en måde at blive dygtigere køkkenhavepassere på, er at få køkkenhaven tættere på. Det vil være nemmere at vande, luge og passe hvis ikke der er så langt frem og tilbage og man vil også hele tiden blive konfronteret med hvordan den ser ud, så man ikke kan ”glemme” at se til den😊 Derfor har vi tænkt os at konvertere den nuværende ridebane (som ikke bliver brugt) til fast køkkenhave og det er her problemet opstår, da hønsegården kun ligger en lang spytklat herfra… Så hvem ved, det kan være at i år bliver året hvor vi finder en race der passer os bedre.
Og nu til det arbejde der venter i den kommende tid. Jeg er netop gået i gang med at slå det visne græs ned, så kornmarkerne og sidste års køkkenhave kan blive pløjeklar. I år er det nemlig lykkedes os, at lave en aftale med den lokale veterantraktorklub. De kommer forbi med, så vidt jeg forstår, 7 traktorer og en hest og hjælper med at pløje alle 2,5 hektar der trænger. Jeg glæder mig meget til at lære en masse af nogle garvede pløjeveteraner! Efterfølgende skal der så tromles harves og sås over de næste 2 måneders tid. Jeg forestiller mig at vi skal dyrke Spelt og rug i år og så skal vi tilså et stort stykke med vores fremtide sunde græsmarksblanding til både afgræsning og slet. Sådan én med masser af forskellige urter og græsser så vi får masser af liv både over og under jordden!
Om et par uger får vi besøg af en stor gravemaskine, som først og fremmest skal rense vores vandhul op og dernæst skal lægge nogle nye drænrør, som forhåbentlig kan afhjælpe de værste problemer med vores meget våde jord. Først og fremmest på de arealer hvor vi i fremtiden drømmer om at have grise gående. Det er også i den forbindelse at vi skal have konverteret ridebanen til fremtidig køkkenhave, ved at flytte den oprensede jord over på ridebanegruset. Vi forestiller os derefter at få kørt en masse hestemøg på også og så ellers bare blande det hele godt sammen ved at dybdeharve det på kryds og tværs. Om et års tid er det så forhåbentligt helt perfekt som køkkenhave. På den måde håber vi også at have en jord der er nogenlunde fri for sten. For alle jer der har deltaget i arbejdsdage her på gården, så ved I hvor meget vi døjer med den slags😊
Det var alt for denne gang. På søndag holder andelsselskabet generalforsamling og i forlængelse heraf får vi nok planlagt årets arbejdsdage og aktiviteter, så forvent at høre fra mig snart igen!:-)
Kærlige hilsner
Og hyg til vi ses
Christoffer Skogstad
Afgrøder o.a.
- Æg
- Kartofler
Opgaver/aktiviteter
- Eftersyn af hegn
- Oprydning i bigård
- Udbringning af kompost
- Omrokering af kompost