#18 august 2021

Sæsonen går på held – forhåbentlig bliver det bedre næste år, men havren kom da i hus!

Kære alle sammen

2 hele måneder er der gået siden sidst og hold nu op hvor har det været en svær sæson i køkkenhaven. Stort set intet er lykkedes og af det der er lykkedes, er udbyttet endog meget småt. Vi kom dog, ligesom sidste år, ned at stå ved slagteren og sælge lidt af afgrøderne og fik i den forbindelse omsat for næsten det samme som der er indkøbt såsæd for. Større har katastrofen trods alt ikke været, men salg af grøntsager til gårdens andelshavere og venner har været stort set ikke eksisterende pga. den ringe høst☹

Vores vandingssystem kom aldrig op at køre og da regnen endelig faldt, var ukrudtet løbet fra os og de få afgrøder som havde klaret heden, blev overhalet inden om. Det har i den grad givet grund til refleksion over håndteringen af grøntsagerne og konklusionen er blevet, at vi næste år nedskalerer til et niveau i stil med vores første sæson og øver os i, at håndtere de store variationer i pasningen som vejret medfører. Først når vi har fået helt styr på det, opskalerer vi igen. Det skulle også gerne give os mulighed for, at oparbejde jordens frugtbarhed ved fornuftig pasning og pleje, samt ikke mindst at nedbringe mængden af uønskede vækster – især agertidsel – i det jordstykke, som på sigt gerne skal udgøre den komplette køkkenhave.

Bortset lige fra det med køkkenhaven har det dog været en fuldstændig fantastisk sommer!!!

Det meste af vores tid er på den ene eller den anden måde gået med, at planlægge og forberede vores bryllupsfest som blev holdt d. 31/7 og hold nu op for en fest! 😊 Til alle jer der var med – I skal have mange tusinde tak for at gøre dagen absolut uforglemmelig!!!

Vi har heldigvis ikke set mere til ræven henover sommeren, så de høns og kyllinger der klarede skærene har det alle sammen godt. Det samme kan siges om både hunde, katte, bier og ikke mindst køerne. Malkning er der ikke længere noget af, eftersom Marie fik en infektion som gjorde hendes ene mælkekirtel ukampdygtig og vi ikke ville risikere, at der ikke var nok at spise til kalven. Vi er derfor tilbage på købemælk og yoghurt, men er meget taknemmelige for de erfaringer vi har gjort os i år på malkefronten og især Christoffer glæder sig til at genoptage malkningen næste år, når Britt og Marie kælver igen. For ja, Mathis har gjort sit arbejde godt og gjort begge køer drægtige henover sommeren. Hvis vores observationer er rigtige (som de jo viste sig at være sidste år) burde de kælve omkring midten af april.

Det stiller os i endnu en ny situation, som vi hele tiden har vidst skulle komme, men som alligevel er lidt svær her den allerførste gang. Det er nemlig blevet tid til at få Mathis slagtet. Vi kan ganske enkelt ikke risikere, at han springer på en af sine døtre når de bliver kønsmodne henover vinteren og vi har ikke lyst til, at han enten skal stå bundet eller gå på fold helt alene. Der er derfor kun 2 valgmuligheder – at sælge ham eller at spise ham. Af de 2 muligheder, bliver det den sidste.

Vi kan med ren samvittighed sige, at han har fået lov til at udleve sine naturlige instinkter her på gården, at vi har passet og plejet ham og i det hele taget sørget for at han har det godt. Netop det, at vi har striglet ham og snakket med ham og reddet ham fra den visse død da han fik trommesyge i foråret, er med til at gøre beslutningen sværere end den var tænkt til at være. Det har jo trods alt hele tiden været meningen, at han skulle slagtes på et tidspunkt og nu er tiden så kommet.

Vi har aldrig smagt kød fra Dexter racen, men har hørt at det skulle være overordentligt godt og selv om det måske kan virke en anelse morbidt at skrive, når nu han stadig render rundt ude på marken, så er vi helt sikre på, at han med det liv han har levet her og den måde han vil blive aflivet og slagtet på, uden stress og unødvendig transport, kommer til at smage rigtig godt. Der kommer i den grad til at være tale om et stykke kød som kan spises med god samvittighed!

Emneskift: Kornmarkerne har af en eller anden mærkelig grund klaret tørken helt fænomenalt godt. Især havren står flot. Så flot, at vores nabo, som har dyrket økologisk landbrug i 34 år og af hvem såsæden er købt, har rost marken… Det er vi meget stolte af😊 Spelt får vi også meget af, men byggen bliver nok mere tvivlsom da en meget stor koloni af tidsler har etableret sig midt på markstykket.

Med uvurderlig hjælp fra vores gode nabo Nikolaj, med hvem vi dyrkede kornet sammen med, er der nu blevet høstet med han lille og helt fantastiske mejetærsker. Det gik i det store og hele lige nøjagtig som det skulle og vi har nu havre og spelt stående i laden. Vi ville jo rigtig gerne kunne levere havregryn og fuldkornsspeltmel, men har ikke prøvet at afskalle korn før. Kanske vi må sende det afsted til et mølleri af en slags og gud ved hvad den slags koster i så små mængder som vi her har med at gøre…? Det bliver endnu en ny ting vi skal til at sætte os ind i.

Samtidig er det blevet tid til at få høstet sensommerhonningen hos bierne. Når den er høstet skal bierne vinterfodres og så kan vi krydse bisæsonen af for i år og ikke tænke på dem før til marts. Vi forventer at få henved 25kg som forhåbentlig kan holde sig flydende i nogle måneder, modsat den tidlige høst som størkner lynhurtigt.

Lige om lidt starter vores fotosæson og der bliver derfor ikke så meget tid til at passe gården, ej heller hverken at tage på besøg eller at få besøg… Men vi er naturligvis til at fange både på telefon og mail hvis det kribler i fingrene for at komme forbi – så finder vi ud af det. I den forbindelse skal det siges, at årets efterårsarbejdsdag bliver lørdag d. 16/10 kl. 10.00 og alle er meget velkomne, så giv lyd hvis I har tid og lyst til at komme. Der skal bygges kompost, køkkenhaven skal gøres vinterklar, de sidste ting skal høstes og en masse andre ting. Vi tænker at spise fælles aftensmad, tilberedt af gårdens råvarer, som tak for hjælpen.

Samtidig vil vi opfordre alle, som måtte være interesserede i kød til at melde ind, så vil vi kontakte jer når kødet er ved at være klar for at aftale detaljerne. Kender man nogen, naboer, venner, familie eller lignende som måske også kunne være interesserede, må I gerne bede dem om at kontakte os så vi kan få opbygget en kundeliste til kød. Prisen er pt. fastsat til kr. 100,- pr. kg i gennemsnit og der vil blive sammensat nogle pakker der både består af kraftben, hakkekød og udskæringer. Minimumskøbet bliver formentlig 5kg.

Her til allersidst skal det nævnes, at andelsselskabet Vores Fremtid har fået sin første nye andelshaver siden stiftelsen. Det er vi i såvel driftsledelsen som bestyrelsen og andelshaverkredsen utroligt glade for, da flere andelshavere betyder bedre muligheder for at drive Carolinegården så bæredygtigt og diversificeret som muligt. Vi er lige nu og her 12 andelshavere og har masser af plads til flere hvis der skulle være flere interesserede😊

Kærlige hilsner

Caroline og Christoffer

Afgrøder o.a.

  • Honning
  • Oksekød til bestilling

Opgaver/aktiviteter

  • Høst af korn
  • Høst af honnning
  • Ombygning af staldindretning hos kvæg og høns
  • Opbygning af kompost